El territori es projecta en la literatura i la literatura es projecta en el territori, des del moment que la humanitat ha estat capaç de contar, sigui de paraula o per escrit, la seva travessia sobre aquest planeta, ha estat així. Descrivim i escrivim, escrivivim el nostre entorn, el paisatge que ens envolta i que ens acull, que ens és amic o enemic, que ens veu néixer i morir. El nostre país, els nostres països, són rics en literatura, una passejada per la literatura escrita en llengua catalana és també una passejada pel nostre territori, per la natura i la història que ens conforma i ens agombola. Les tecnologies actuals fan possible portar aquesta simbiosi més enllà de límits que mai no haguéssim pogut imaginar. El projecte Geografies Literàries n’és un bon exemple. En una plana web podem accedir a textos, autors, paisatges i rutes perfectament seleccionats i organitzats, i ens hi podem passejar de manera virtual o usar-los com a guia en un viatge real. Dit d’una altra manera, és una eina extraordinària que ens permet viatjar pels camins que la literatura ha traçat sobre la pell del món.
Espais Enllà, un espectacle que enguany es proposa des del cicle La Lluna en Vers, parteix d’aquesta conjunció paisatge-literatura i la transforma en una obra teatral, en un monòleg –acompanyat de música i d’imatges- en el qual l’actriu Gemma Sangerman ha sabut abocar tendresa, sensibilitat i professionalitat. Amb una escenografia mínima –pràcticament just una maleta antiga i algunes coses que hi ha a dins-, un vestit rosa que ens remet a dècades passades, la projecció de fotografies en blanc i negre i la selecció d’algunes peces musicals molt ben triades, l’actriu aconsegueix crear un petit espectacle de to íntim que enamora l’espectador i el porta de la mà a capbussar-se en la nostra literatura.
La funció s’articula en una seqüència de quatre viatges que combinen lectura, recitació, cançons i fotografies. Al llarg de primer viatge retrobarem Joan Vinyoli, Josep M. de Sagarra, Joan Maragall, Blai Bonet, Caterina Albert, Josep Pla, Miquel Martí i Pol, J. V. Foix i Joan Brossa, amb cançons d’Els Amics de les Arts. Olorarem els pins de Tamariu, copsarem els blaus del mar, ens meravellarem amb les panoràmiques des de l’alta muntanya... El segon viatge és dedicat a l’exili i la seva memòria. Els trànsit cap a la frontera, les penúries per sobreviure, la capacitat de resistència, el plor per tot allò perdut, la desolació. Hi escoltam fragments en vers i en prosa de Pere Quart, Artur Bladé, Teresa Pàmies, Aurora Bertrana, Mercè Rodoreda, Salvador Espriu, Montserrat Roig, Jacint Verdaguer amb la música de Sílvia Pérez Cruz, Peret, Ovidi Montllor... El tercer viatge és el que dona títol al conjunt de l’espectacle: Espais Enllà. Hi escoltam textos de Verdaguer –que tantes vegades creuà l’oceà-, de Joan Brossa, M. Mercè Marçal, Josep M. Palau i Fabre, Manuel de Pedrolo i Joan Salvat-Papasseit, amb cançons de Roger Mas, Pascal Comelade i Enric Casasses. El quart i últim viatge és una navegació en directe per la web d’Espais Escrits en el qual Gemma Sangerman explica al públic com funciona i quins continguts s’hi poden trobar. En aquesta ocasió, elegeix mostrar textos de tres autors mallorquins: Llorenç Villalonga, Blai Bonet i el pare Rafel Ginard, precisament els tres autors dels quals hi ha Casa Museu en el context de la Fundació Mallorca Literària.
En acabar la sessió, el públic ha viatjat en un recorregut suggeridor i alhora engrescador pels camins i la literatura, s’ha acostat als escriptors i escriptores que han portat el seu art i les seves vivències fins a les pàgines que els lectors han pogut gaudir. L’actriu, dolça i propera, recita o llegeix amb la cadència adient cada un dels textos, amb la gestualitat i el moviment que els dóna vida. A partir d’un format senzill, sens pretensions però amb professionalitat, Espais Enllà és molt més que una proposta pensada per donar a conèixer un projecte en línia sobre literatura i paisatge. És una petita volta al món de la mà de les arts: literatura, música i teatre. És un petit plaer curull de sensibilitat.